Senaste nytt

Månadsrapport September – AIFM World xFund Allocation A

Av 8 oktober, 2021 No Comments

September blev årets första negativa månad för aktiemarknaderna. På indexnivå föll Stockholms- börsen med 4,79 procent och världsindex med 4,06 procent. Den amerikanska tioårsräntan steg kraftigt och noterades över 1,50 procent.

Samtidigt som svenska restriktioner fortsatte att avvecklas, spreds nya varianter av viruset. Nya nedstängningar i Asien har lett till långa leveranstider och brist på insatsvaror till industrin. Effekterna avåterhämtningen har medfört stigande energipriser, vilket är inflationsdrivande på kort sikt och har lett till osäkerhet kring centralbankers agerande framöver. Både FED och Riksbanken lämnade räntorna oförändrade. FED meddelade att tapering kommer att påbörjas i november.

Vi fick även se politisk storm i USA där senaten röstade igenom förslaget om höjt skuldtak. De splittrande frågorna kring president Bidens stora budget och samhällssatsningar återstår. Även skuldkrisen i kinesiska fastighetsbolaget Evergrande höll tillbaka börsen. Vad som kommer att ske med Evergrande med skulder på över 300 miljarder USD är i skrivande stund oklart men alla förväntar sig någon form av ordnad lösning. Marknaden blickar nu framåt mot kvartalsrapporterna och de något mer dämpade tillväxtutsikter liksom tuffare jämförelsetal.

Läs hela månadsrapporten HÄR